fredag 7 oktober 2011

Hjältetal - Robin Hood

Alla hjältar har ofta ett speciellt uppdrag, någonting som handlar om det som ligger dem varmt om hjärtat. Batman skyddar sin stad ifrån brottslingar, Pocahontas vill rädda sitt land, brandmän räddar liv. Alla kämpar på de godas sida.
Robin Hood är en typisk hjälte han med, tar ifrån de rika och ger till de fattiga.

Den gröna hatten och pilbågen är självklara kännetecken för Robin Hood, och säger man Sherwoodskogen så går nog de flesta tankar till denna grönklädda man.

Han slogs mot den orättvisa kungen och maktsystemet, för rättvisan och för de svaga. Det är inte säkert att han funnits på riktigt, men ändå är han en stor förebild för många frihetskämpar, och tjuvar för den delen.

Han var inte bara modig som vågade stå upp mot staten, han var listig som en räv dessutom. Det är kanske därför han spelas utav en räv i den tecknade filmversionen.

Samtidigt kan man fråga sig, var han verkligen en hjälte eller var han en tjuv, eller kanske både och.
Han var trots allt fredlös, han stal och plundrade oskyldiga människor, så varför är han då en så hyllad hjälte?

Batman skyddar sin stad för att polisen är svag och brottslingarna starkare, brandmän räddar människor ur bränder som själva inte hade klarat sig utan deras hjälp, och Robin Hood hjälpte de som var utsatta under prins Johns regeringstid. Det är det som kännetecknar en hjälte enligt mig, är inte bara att man hjälper de som är svaga och har de svårt utan att man inte kräver något i gengäld, att man ser det som en självklarhet att hjälpa de som behöver ens hjälp.

Vilket är någonting alla borde tänka på.

elev602

1 kommentar:

  1. Du höll ett berättande tal och du försökte använda en del retoriska stilgrepp. Bra jobbat!

    SvaraRadera